Cum se realizează o fundație rezistentă?

 In Articole

Locuința ideală este unul dintre visele la care majoritatea oamenilor aspiră. Indiferent de bugetul de care dispui, cu siguranță îți dorești ca totul să iasă ca la carte. Iar dacă te afli pe punctul de a începe construcția casei în viitorul apropiat, atunci mai mult ca sigur îți sigur să fii la curent cu cele mai importante elemente care contribuie la transformarea visului tău în realitate. 

Orice locuință necesită o bază solidă și realizată corespunzător pentru a susține întreaga casă. De aceea, este esențial să știi care este procesul optim pentru a avea o fundație rezistentă.

Ce este fundația casei?

Temelia unei case reprezintă acea construcție care are rolul de a fixa o lucrare la nivelul solului. Aceasta este proiectată de inginerul structurist și în funcție de anumite aspecte precum greutatea construcției, natura solului și adâncimea pânzei freatice se decid metodele de realizare.

De asemenea, înainte de hotărî tipul de fundație adecvat, este necesară efectuarea unui studiu geotehnic. Astfel vei afla toate caracteristicile zonei în care urmează să-ți amplasezi locuința.

Care sunt pașii pentru construirea unei fundații rezistente?

#1. Săparea șanțurilor

Primul pas înainte de săparea propriu – zisă a fundației este săparea șanțurilor pentru scurgerea apei. Aceasta trebuie să se regăsească în afara spațiului de lucru pentru a permite scurgerea optimă a apei pe timp de ploaie.

În caz contrar, riști ca aceasta să ajungă în săpătura efectivă a fundației, fapt ce ar deteriora din start viitoarea locuință. Totodată, în cazul în care se găsesc zone cu apă în timpul realizării săpăturilor, ele pot gestionate cu ușurință prin pompare.

Un alt aspect important de care trebuie să ții cont este faptul că pământul rezultat în urma săpării gropii pentru fundație să fie depozitat la cel puțin un 1 metru față de săpături. Astfel vei evita scurgerea apei în fundație, ceea ce ar degrada structura de rezistență.

#2. Trasarea fundației

Odată finalizate săpăturile, este timpul pentru a delimita fundația. În mod tradițional, această etapă se realizează prin folosirea țărușilor și a sforii. Însă, pentru a trasa fundația cu precizie, este mai indicat să folosești un furtun de nivel.

Cu ajutorul acestuia, se indică locul în care distanța dintre repere și sol este cea mai mare, precum și cota zero a terenului, acesta fiind nivelul de referință pentru efectuarea etapei de betonare.

#3. Montarea cofrajelor

Cofrajele sunt acele forme în interiorul cărora se toarnă armătura și betonul, fiind necesare pentru întărirea optimă a acestor materiale.

Pentru a evita situațiile în care cofrajul se corodează, betonul se lipește de el ori se pătează, este indicat să ungi cofrajele cu substanțe speciale pentru decofrare. În acest mod, cofrajele vor putea fi îndepărtate cu ușurință după finalizarea turnării fundației.  

#4. Turnarea fundației

Recomandarea specialiștilor în acest caz este ca poziționarea fierului beton și turnarea lui să aibă loc imediat după încheierea săpăturilor. Pentru situațiile în care nu este posibil acest lucru, indicat este ca săpăturile să se finalizeze cu 20 de centimetri față de cota de adâncime a lucrării.

#5. Respectarea proiectului

Indiferent de dimensiunile casei, obținerea unei fundații rezistente depinde și de respectarea indicațiilor prevăzute în proiectul întocmit de către inginer. Prin urmare, te sfătuim să folosești întocmai cantitatea de fier necesară.

Mai mult, evită să achiziționezi fierul cu mult înainte de derularea construcțiilor, întrucât riști ca acesta să ruginească și, în consecință, să dăuneze fundației casei tale.

Sperăm că toate aceste informații te ajută să ai o perspectivă de ansamblu asupra locuinței tale de vis. Nu în ultimul rând, îți recomandăm ca întotdeauna să contactezi specialiștii în domeniu pentru a te asigura că toate normele și prevederile în rigoare sunt respectate.

Recommended Posts

Leave a Comment

Ne gasesti aici:

Suntem prin prejma, dar raspundem emailurilor in cel mai scurt timp.

Start typing and press Enter to search

personal-de-santier-1criterii-alegere-teren-casa