De la vis la realitate – Pașii pentru construirea casei dorite
Construirea locuinței mult visate implică diverse elemente care sunt în egală măsură esențiale. Dacă ești pe punctul de a-ți planifica realizarea căminului dorit, îți recomandăm mai întâi să te familiarizezi cu cele 3 Aspecte esențiale pentru a obține o construcție de casă ideală.
Odată ce ai aflat care sunt principalii factori ce stau la baza realizării unei locuințe, este timpul să descoperi în ce constau etapele construirii unei case. În acest mod vei avea o perspectivă de ansamblu asupra succesiunii pașilor și a modului de desfășurare al șantierului.
Care sunt principalele etape pentru construirea unei case?
I. Anterior începerii construcției
Înainte de efectuarea propriu-zisă a construcției, este necesar să identifici cheltuielile aferente pentru a putea realiza bugetul prestabilit. În funcție de suma de care dispui și de dorințele personale, poți începe demersurile pentru achiziționarea terenului potrivit.
Acum că ai trecut și de această etapă, este momentul să apelezi la specialiștii în domeniul construcțiilor, arhitect, inginer de rezistență și inginer de instalații, pentru realizarea proiectului de casă. Și în acest caz, există câteva elemente de care trebuie să ții cont în procesul de proiectare al casei.
După întocmirea proiectului viitoarei locuințe, trebuie să ai în vedere obținerea tuturor documentelor legale pentru a putea demara lucrările. La capitolul acte, ai nevoie de certificatul de urbanism, autorizația de construcție și de diverse acorduri și avize precum: racordarea la utilități, protecția mediului, securitate la incendiu, diferite studii de specialitate acolo unde este cazul și documentația tehnică pentru autorizația de construire (DTAC).
II. Efectuarea lucrărilor
Odată rezolvate aspectele legislative, te afli în etapa organizării șantierului. Pentru a te asigura că lucrările se desfășoară conform legii în vigoare și proiectului casei, trebuie să angajezi un diriginte de șantier. Acesta se va ocupa cu supravegherea tuturor etapelor de construcție.
#1. Turnarea fundației
Constă în trasarea fundației și efectuarea săpăturilor astfel încât să poată fi ulterior turnate materialele de construcție aflate în stare lichidă. Tot în această etapă se realizează și protejarea fundației prin folosirea unor materiale hidroizolatoare: membră HPDE sau membrană bituminoasă, în funcție de bugetul alocat.
La final, se umple cu pământ despărțiturile existente în fundația casei și se închide fundația prin realizarea parterului casei.
#2. Zidăria
Luând în calcul aspectele financiare, precum și opțiunile personale, poți alege între BCA sau cărămidă. Important de știut este faptul că fiecare dintre aceste materiale are propriile sale avantaje.
Realizarea propriu-zisă a zidăriei constă la rândul ei în variate etape, finalitatea acesteia fiind turnarea stâlpilor, urmată de turnarea grinzii.
#3. Montarea acoperișului și a tâmplăriei
În cea de a treia etapă se construiește acoperișul conform arhitecturii din planul de construcție, utilizându-se fie lemn, fie cărămidă.
După finalizarea acestuia, se montează ușile și ferestrele, izolându-se totodată spațiul dintre zidărie și tâmplărie cu spumă poliuretanică pentru a evita pătrunderea umidității și a aerului.
#4. Termoizolarea și finisajele
Spre sfârșitul lucrărilor, se realizează termoizolarea exterioară a locuinței cu vată minerală sau polistiren extrudat de minim 5 cm. De asemenea, se definitivează aspectul pereților exteriori în funcție de preferințele tale prin folosirea unei anumite culori sau a diverselor plăci decorative.
#5. Racordarea la utilități
Acum ești mai aproape de finalizarea construcției și de mutarea în noua locuință. Înainte de executarea finisajelor interioare, trebuie să te asiguri că te racordezi la sistemele electrice, termice, sanitare, apă curentă și telefonie mobilă.
În acest mod eviți eventualele deteriorări cauzate de instalarea tuburilor și țevilor aferente.
#6. Amenajarea locuinței
Etapa mult așteptată. Acum te poți ocupa de toate detaliile privind designul interior și modul în care dorești să amenajezi fiecare colțișor.
Visul tău a devenit realitate și tot ce trebuie să faci în continuare este să te bucuri de noul cămin.
III. Ulterior finalizării construcției
După terminarea lucrărilor și efectuarea recepției acestora, trebuie să te asiguri că intabulezi casa prin înscrierea acesteia la Cartea Funciară. În acest sens, ai nevoie de un specialist în topografie și lucrări cadastrale pentru efectuarea măsurătorilor necesare.
La final, nu ne rămâne decât să-ți reamintim că locuința mult dorită are întotdeauna în spate o echipă de specialiști, iar experții noștri sunt pregătiți să-ți pună la dispoziție cea mai bună ofertă.
Mult spor la construit!